2 Ocak 2011 Pazar

HARRY POTTER : ON YIL



Önümüzdeki Temmuz ayında - yani Temmuz 2011'de - sinema tarihinin en büyük ve en istikrarlı serilerinden biri daha sona erecek. Fantastik edebiyat kulvarında bir anlamda devrim yapan ve çığır açan, başarısı fantastik edebiyat janrıyla da sınırlı kalmayıp genel anlamda edebiyatın ana çatısı altında da kabul gören 7 kitaplık fenomen seri Harry Potter'ın kitaplarından uyarlanan filmler son 10 yıllık dönemin en sevilen ve en çok izlenen yapımları arasına girdiler. Hatta finansal olarak o kadar büyük bir başarı elde ettiler ki, ilk 6 filmin toplam hasılat rekoru Harry Potter'ı tüm zamanların en çok hasılat elde eden serisi yaptı. Gösterime girecek son iki bölümle birlikte bu ünvanın perçinleneceği ve domestik olarak Star Wars serisini de yerinden edeceği kesin gibi.

Bir edebiyat uyarlaması olarak Harry Potter serisi geride kalan 10 yıl boyunca çok eleştirildi. Fanların gözünde hiçbir film asla kitabın tadını veremedi, kitapları okumayan sinema seyircisi ise serinin sıklıkla karşılaştırıldığı Star Wars ya da Yüzüklerin Efendisi serilerine gösterdiği coşkulu ilgiyi Harry Potter serisine hemen hemen hiç göstermedi. Ancak ne kadar eleştirilirse eleştirilsin, ne kadar zayıf olduğu söylenirse söylensin seri her yeni filmiyle ilk günkü gibi yüksek gişe hasılatları elde etmeyi ve sinema seyircisini salonlara toplamayı iyi bildi. Kısa aralıklarla gösterime giren 6 film de bütün eleştirilere rağmen finansal anlamda baş döndüren rakamlara ulaşarak bu kadar uzun soluklu olmasına rağmen ne kadar istikrarlı bir seri olduğunu her defasında kanıtladı.

Online sinema dergisi Arka Pencere'nin hazırladığı 2000'ler dosyasında denildiği gibi ister sevin ister sevmeyin, Harry Potter 2000'ler sinemasının biz sinemaseverlere armağan ettiği en meşhur kahraman. Ben de bu nedenle bu gözlüklü kahramanla vedalaşmadan önce geride bıraktığımız 10 koca yılın muhasebesini yapan bir dosya hazırlamak istedim. Seriden bugüne kadar gelmiş geçmiş oyuncular, geçmek istemiş ama geçememiş oyuncular, yönetmenler, filmlerin gösterime girdikleri zaman aldıkları tepkiler ve yıllar geçtikçe değişen yorumlar, unutulan ya da hiç bilinmeyen ilginç detaylar ve trivia bilgiler olmak üzere hafızalarımızı bir tazeleyelim ve önümüzdeki ay ilk bölümü gösterime girecek olan büyük finale bir de bu şekilde hazırlanalım dedim. Dosyanın başlığını da seride çok defa adı geçen, ünlü sihir tarihçisi Bathilda Bagshot'ın meşhur Hogwarts : Bir Tarih kitabına gönderme olarak Harry Potter : On Yıl olarak belirledim. Uzun soluklu bir yazı dizisi olacak. Umarım hoşunuza gider.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder